Sunday, February 21, 2010

Kad Pengenalan / IC P.Ramlee & Tunku Abd Rahman

Suatu hari yang indah, aku telah berjalan-jalan di Amcorp Mall (macam xde tempat lain kan). Kebetulan time tu ada flea market (sila click untuk mendapatkan maksud flea market), aku pun cuci mata la dengan barang-barang yang dijual kat situ. Banyak barang antik, masyukk. Tetiba aku tertarik kat kedai sorang pakcik ni. Barang-barang dia lebih kurang je macam kedai lain. Ada banyak barang antik. Telephone, typewriter, barang2 tembaga, duit-duit lama dan 1 yang menarek adalah IC. IC siapakah?? (tengok title posting pun dah tau kan..x saspen langsung)



P. Ramlee (Seniman / Artis)



Tunku Abdul Rahman (1st PM - Bapa Kemerdekaan Malaysia)
IC dia no 1 beb. Dia lah orang 1st kat Malaysia ni yang ada IC. Kagum!

Macam tu la rupa bentuk IC yang 1st kat Malaysia ni. Agak-agak kalau kita ada copy IC Tun Mahathir / Datuk Siti Nurhaliza, 30 tahun akan datang kita jual laku x ek??

[wawa]

8 comments:

mysarah said...

wah wah wah.. ini satu penemuan yg hebat. ic no 1 tuh. tapi tulisan dorg takleh blah. huhhuhu

Salwa Saalodin said...

smart tu tulisan mereka...heheheee.....aku beli IC tu...dua keping tu 14 hengget jerr...hehehee

suarahati salmie said...

lorrrr napelah x publishkan ic mak, arwah tok, aki & along semenye ada dlm simpanan mak tp photostat lah......apa2pun tahniahlah sbb rajin buat koleksi ni..

Salwa Saalodin said...

IC mereka tu sape yang kenal??huhuhuuu

~ h a n i m h u s i n ~ said...

hehehehe,,,

anem pernah tgk ic nenek versi old school tuh..

classic kn =]

Salwa Saalodin said...

sangat classic...handwriting tu...

Tam said...

kad pengenalan tu kira versi yang kedua dah,nih versi yang pertama leh tengok kat sini rare punya nih,heee..
KAD PENGENALAN 5 PERDANA MENTERI

Anonymous said...

1st pngeluaran ic d malaysia ialah pada tahun 1960 kawasan semenanjung.. sarawak pada tahun 1966. sabah pada tahun 1972
rujuk pada Akta 78.. Akta pendaftaran negara 1959...
sejak tahun 1998 banyak pemalsuan pd ic2 orang kenamaan... termasklah ic prdana2 mentri... dsebabkan org kita baru sedar ianya boleh dijadikan punca mata pencarian.. so ramai orang sanggup hasilkan barang2 palsu sejak 2 .. termasuk yembaga.. keris keris lama baju trasisional.. tombak dn macam2 lg.. saya sndiri pun ada kadpengenalan 5 perdana mentri... ramai ..lagi.. sy tlah mnjadi collector barang2 antik slama 5 tahun.. bkrjasama dgn rakan sy y btugas d muzium negeri..