Friday, December 17, 2010

Sangat Lama!!

OK, saya sudah sangat lama tidak update blog..kenapakah??

MALAS. BUSY. PENAT

Tapi bila baca entry lama2, oh I miss my blog!!

Almost 2 months. Sangat banyak kisah suka duka masam manis kehidupan ini.
Tapi mood untuk mengarang tidak ada sangat kerana saya perlu tidur awal harini kerana esok saya ada treasure hunt anjuran kelab TM TMTC KL seawal 7.30 pagi.

OK, tidur sekarang, update soon. (no promise)

Thursday, October 21, 2010

Hold My Hand

I hear the flower’s kinda crying loud
The breeze’s sound in sad
Oh no


Tell me when did we become,
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn out blind
We don’t see that we keep hurting each other no
All we do is just fight

Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

Children seem like they’ve lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no


How could we ignore , heartbreaking crying sounds
And we’re still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it’s a daily basic affair

Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold my hand
There are many ways to do it right

Hold my hand
Turn around and see what we have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

No matter how far I might be
I’m always gonne be your neighbor
There’s only one small planet where to be
So I’m always gonna be your neighbor
We cannot hide, we can’t deny
That we’re always gonna be neighbors
You’re neighbor, my neighbor
We’re neighbors

So hold my hand
There are many ways to do it right

Hold my hand
Turn around and see what have left behind

So hold my hand
There are many ways to do it right

Hold my hand
Turn around and see what have left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you

For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

Friday, October 8, 2010

Pantai Dalam - TMTC Jalan Semarak

Aku ni staff TM. Jadi tempat training yang paling kerap dilawati adalah TM Training Centre (TMTC) Jalan Semarak. Tapi kali ni aku bukan pergi untuk training or courses tapi ada meeting. Kali ni user aku dari TMTC. Diorang nak guna SAP as their platform for training system. Interesting. Teruja. Sangat.

Maka dengan itu selalu la aku kena pergi jumpa user aku kat TMTC tu to get clear picture on their current process to translate to SAP environment. Sekali lagi, interesting. Teruja. Sangat.

Now I know how important the user requirement. Then kena analyze jugak whether system can copped or not dengan requirement tu. Sangat. Teruja.

Itulah kerja aku. Aku sangat suka kerja aku. This is my soul, my life. Really ME!!Aku tak suka buat kerja yang sama setiap hari. Maknanya aku tak suka buat kerja operation la. Aku tak suka buat reporting jugak. Apatah lagi paper paper justification. Aku suka buat benda benda yang macam teknikal. logical. Semua orang accounting macam aku ke?

Ok, ni first time aku nak g TMTC sendiri. I mean biasa Elli yang hantar or pergi dr office dengan colleague. Aku dari rumah. Rumah aku dekat komuter pantai dalam. Aku pun puas jugak la fikir macam mana nak g Jalan Semarak tu. Elli cakap the nearest LRT is Damai which is belakang Felda which is walking distance about 20-30minutes. What the heck!Cab susah dapat!

Ok aku buat keputusan sendiri. Dari rumah aku naik Metro bas nombor 46D. Padahal memang tu je metro bas yang ada. Selain tu ada Rapid bas T633 yang heading to LRT Kerinchi. Aku naik bas tu sebab nak turun kat Bangsar LRT. So jimat la cket LRT fare kan compare kalau dari Kerinchi.

Bas Metro memang sentiasa ada kat situ. Tapi dia berhenti lama gila kut kat situ. Hampeh di situ ye. Bila bas gerak, tetibe dah sampai kat PPRT Pantai Permai (depan ayam golek), si konduktor suruh semua org yang nak g KL turun. Aku pun pelik. Dah sampai KL ke? Bas rosak ke? Aku pun turun je la. Ramai yg turun. Almost majority.

Pastu aku pun follow la orang ramai ramai tu. Rupanye seberang jalan ada bas lagi satu tunggu. So tak payah la aku duk dalam bas tu lama2 kan. Sebab nanti bas tu nk pusing pantai murni, pantai hillpark, lama tuh! Ooo, now I know. Nasib baik aku tak buang tiket bas tadi. Nasib baik. Kalau tak double charge la.

Then aku pun turun kat LRT Bangsar. Sesungguhnya aku benci nak bas Metro. Sebab tak comfy macam Rapid. Aircond kuat tapi busuk. Seat pun kotor. Beginilah naseb rakyat marhaen. Huhu. Bas Rapid tu pun takde la best mana. Tapi at least comfy than Metro.

Aku pun naik la LRT sampai Ampang Park. Fuh confident giler aku nk turun kat Ampang Park. Sebab aku rasa dekat kut dgn Jalan Semarak. Dengan harapan tak jammed.

Sampai Ampang Park, ada dua exit. Alamak, nak exit mana satu ni. Time ni kena bijak sebab lepas ni nak amek cab ke TMTC. So kalau salah exit, cab kena u-turn so jadi mahal. Aku pun ikut gerak hati. Aku exit dalam Ampang Park Mall tu. Bukan ke seberang.

Fuhhh lega gila sampai atas terus ada cab terus naik, confident cakap Jalan Semarak. Lega juga sebab tak jammed langsung. Langsung! Sampai cab fare only RM4.00 sahaja!!Means RM1 je laa. Sebab RM3 tu starting fare.

Best plak aku rase naik public transport ni. Provided everything smooth macam harini la. Kalau time dia buat hal tu memang sengsara la wei. Especially KOMUTER!!I hate that. Busuk, panas, suka berhenti tengah jalan tak tau buat apa. Sangat annoying!!

Dengan kehidupan yang aku lalui ni, I bet I will more appreciate my life di masa akan datang. Hidup aku bukan sesenang orang lain. Dan bukan juga sesusah org lain. I love to be in the middle. Always bersyukur dengan whatever we have. Jangan merungut. Thing happen for reason kan.

[wawa]


Saturday, October 2, 2010

Lamar Lelaki Langkah Terpuji

Woot woot. Uish hari ni pencapaian gila dalam hidup aku. Hari Sabtu tak tidor lepas Subuh semata mata nak kemas rumah sebab excited gila dah ada penyapu lidi dengan mop baru. Pencapaian wooooooo. Rentetan hidup sepanjang minggu:
  • Last Sabtu beraya kat rumah makcik yah kat sambil makan bubur lambuk yang ada lokan, bihun goreng, air sirap, kueh loyang. Sambil meraduk ke dalam semak belakang rumah untuk mencari pokok keladi sambil mencari paku merah untuk dibuat bubur lambuk esoknya. Sambil bawak balik macam2 jenis pokok dan macam macam la. Haha gila ah kalau raya kat semua rumah orang camni. Elli pun ikut! Malam tu konon konon kami sefamily termasuk Elli si anak angkat nak dinner ikan bakar kat area Tanjung Lumpur tu. Tapi ramai gila orang weiiiiii. Semua tempat fullhouse. wtf. Ok, kita bergerak ke Pantai Beserah plak. Tempat dah masyuk, tepi laut, tapi kedai tu takde ikan. Boleh? Chesss.. Bergerak pula ke kedai seterusnya. Ramai orang tapi still ada seat tapi orang dh duduk 5 minit pun dia tak datang hantar menu lagi. So, boleh imagine nk tunggu dia masak bape lama kan?. Dialog antara aku dan elli:
Elli: wei ni dah kedai ketiga tapi still tak dapat makan
Wawa: Ok, kalau kedai ke4 tak dapat jugak, tempat makan ke5 adalah rumah kita! haha bongok!
  • Last choice makan kat Restoran Oh Bulan. Makan western western. Tak de la ikan bakar nya. Gambar byk dlm fb aku under album Miang Keladi Oh Bulan. Haha
  • Hari Ahad hari memasak bersama emak. Masak bubur lambuk ok! Hari Ahad juga hari harus pulang ke KL. Aiissh gila malas nak keje setelah cuti panjang.
  • Isnin kerja seperti biasa dan boss takde selama 3 hari kerana training dan mood untuk buat kerja semakin tiada kerana tiada boss. Keji gila. Tapi buat jugak testing. Hehe
  • Selasa, jumpa dengan kakak insurans untuk claim insurans sepanjang aku warded. Aku insured under Prudential Takaful HealthCare. Premium RM150 per month plus Takaful Puteri RM50 per month. Claim RM150 per day sepanjang warded. Ok la tuh. Plus Elli pun dah join Pru Health juga, maka aku dapat komisen dan membelanja makan pada malam itu. Kekeeeke
  • Rabu Khamis. Khamis terasa nak makan sesuatu. Aku balik kerja Elli amek macam bese. Dialog dalam kereta time jammed:
Wawa: wei aku lapar gila.
Elli: So ko nak makan kat mana.
Wawa: rumah la. Aku nak masak. Dah terbayang bayang bihun tomyam kung time warded dulu. Sedap gila weii. Aku dah siap salin resipi dalam internet. Kang kita beli bahan kat kedai runcit tuh.
Elli:(dalam hati..aku tau die mesti ckp camni: kata lapar tapi rajin plak nak masak. Haha)
  • Tengah nak parking kat kedai runcit tuh, aku dapat 1 panggilan dari housemate aku iaitu Kak Mira yang berbunyi "korang balik makan, jangan beli makanan akak bwk balik nasi goreng ayam dengan sup sayur" - tak dapat la bihun tomyam kung hari ni!
  • Jumaat adalah hari kerja yang biasa je.
  • Jumaat, ho yeaahh Jumaat ni suspend betol. Aku balik kerja Elli amek macam bese. Dialog dalam kereta time jammed:
Wawa: wei aku lapar gila.
Elli: So ko nak makan kat mana.
Wawa: rumah la. Aku nak masak. Dah terbayang bayang bihun sup sayur. Sedap gila weii. Kita letak bihun je dalam sup sayur lebih semalam. Kang kita beli bihun kat kedai runcit tuh.
Elli:(dalam hati..aku tau die mesti ckp camni: kata lapar tapi rajin plak nak masak. Haha)
* gila hari hari skrip same je!*
  • Tengah nak parking kat kedai runcit tuh, aku dapat 1 message dari housemate aku iaitu Kak Atiq yang berbunyi "weii kawan kawan, kenapa rumah kte je takde letrik nih? umah orang lain seme ada" aku dan elli terkejut seketika dan aku terus reply "weii aku dah bayar bil, cuba ko call tnb centre 15454 kut2 ada kerosakan". Sekian lama message tak direply. Aku dan elli decide nak makan luar je. Dah takde letrik nak masak amendanya. Lepas makan jangan kupa beli lilin! - harini tak dapat lagi menu idaman!
  • Sampai rumah mmg gelap ar sbb dah malam. Kak Atiq sudah pulang ke kampung halaman. Dah pasang lilin teros call TNB sebab tak puas hati kalau tak call sendiri. Org TNB ckp lagi sejam orang maintenance datang cek. Cesss...lama tuh! Dan aku dengan perasaan Mc Gyvernya telah membuka switch box tu. Tadi tak terpikir sbb kalau tendang mesti Kak Atiq dah try fix or whatever kan. Switch box tu tinggi so tak nampak mana on mana off. So aku main tolak je. Bila tolak ternyata kerosakan yang dialami adalah itu sahaja. Dan kami telah menerima cahaya kehidupan selepas itu. Woooo...buat suspend je. Nasib tak lama. Nasib idea switch box tu datang menjelma. Maybe ada shot kat mana mana sbb tu jadi tendang camtu. Cess..
  • Haaa, time aku makan sementara black out kat rumah tadi, aku telah membaca sekeping surat khabar Metro. Ada satu tajuk tu gila menarik perhatian:
LAMAR LELAKI LANGKAH TERPUJI

Aku siap capture lagi artikel ni sebagai bukti! Aku terpikir dan tertanya Elli kalau org laki tu reject macam mana?? Gila malu weii. Kalau satu office mau ko resign kut! Tapi gambar seterusnya menjelaskan bahawa:
"berjaya atau tidak bukan soalnya kerana Allah menilai usaha berkenaan". Pergh gila ah.
Kalau aku nak lamar sape ek? Fahrin Ahmad? tanak sebab dia artis, Tengku Mahkota Johor? tanak sebab dia kerabat raja. Abeh tu sape??Hmm tah laa...takde sesiapa. Tapi serious aku takkan melamar lelaki. Malu la wei. Macam desperate nak berlaki je. Aisshhh tanak aku. Nanti laki tu rasa macam senang gila nak dapat aku. Pastu dia tak hargai aku. Pastu bila masalah rumah tangga "u yang nak dekat I. I tanak" uiisshh siut gila kalau camtuh! So better tak payah. Biar orang laki payah sikit nak dapat kita. Payah sikit je kalau payah banyak pun susah jugak. Nanti bila masalah rumahtangga, laki tu akan pk "dah la dulu aku susah nak dapat ko, dah dapat ni aku nak buli ko" weeiii takut gila nak kawen kalau camni. Mana tah nak dapat laki yang btol2 baik. Jahat sikit tu takpela. Haha

  • Hari Sabtu atau hari ini, cess konon konon pagi nak gie jogging tapi hujan plak (gila, padahal hujan kul 4 pagi. Pukul 7 of course dah reda. Ok, alasan trek jogging licin mungkin relevant). So dengan rasa penuh takzim aku kuatkan diri supaya tak tido lepas Subuh. Jalankan aktiviti senaman di rumah!!Memula sapu sawang gune penyapu lidi yang baru di copek dari rumah mak aku. Gila senaman tangan siut. Pastu sapu sampah, sapu kapet, mop lantai. Ok, mmg membakar kalori sbb berpeluh byk.
  • Tengah2 mop lantai mak aku call. Toktek toktek kejap. Mak aku jadi babysitter untuk cucu angkat kesayangan dia yang 5 orang tu sbb parents mereka outstation. Tapi 4 orang je. Yang kecik ini yang comel ini yang pandai bergambar ini ikut mak ayah mereka.
ini budak comel yang bernama Qayyum.

  • wess tujuan mak aku tepon adalah untuk menyatakan bahawa time budak2 tu ada air plak takde..ngeh ngeh ngeh. Nak masak camne kalau takde air. So mak aku suruh order Pizza or McD. Aku order tapi delivery ke Kuantan plus mak aku la kena bayar. Hahahahaa. Pizza Hut plak ada promotion bernama Hot Pair Deals. 2 Regular pizza baru RM28. Murah kan kan kan. Kalau 2 Large pizza baru RM40. Wooo..Sila order sekarang selagi promo masih ada.
  • Wooo diorang kat rumah makan Pizza, aku kat sini makan apa??Jeng jeng jeng. Breakfast Nasi Goreng Alabama. Wei apa itu? Hari tu mak aku ada kasi byk isi ikan yang dh siap rebus. Malas nak pikir nak masak apa, goreng je dgn nasi. Cari2 bahan dlm peti semua jumpa benda berasaskan ikan iaitu sardin dan tuna cili. Cara nak buat nasi goreng alabama, tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili padi, lada hitam (semua ditumbuk dulu). Tumis sampai bawang layu. Masuk cili boh sesudu. Masuk sadin, tuna cili dan isi ikan tadi,, goreng sikit2, masuk nasi, goreng sampai sebati, masuk garam, dah siap!!gila sempoi! Gambar takde sebab tak cun pun. Haha
  • Lunch makan nasi goreng tadi lagi tapi dah ada lauk. Grill Chicken Blackpepper. Cess, nama nak hebat je padahal ayam bakar letak blackpepper sos je. Haha. Yang ni senang gile laa. Perap ayam dgn bawang putih dan halia yang dihiris, sos tiram, sos cili, sos tomato, sos lada hitam, kicap manis, kicap masin. Semua benda tu 2 sudu. Perap la dalam sejam pastu bakar. Senang gila dan sedap gila.
Wei posting ini sudah panjang sangat. next cerita sambung di next posting.

[wawa]

Tuesday, September 28, 2010

Demam Denggi @ Dengue Fever

Wah sudah lama diriku ini tidak mengupdate blog. Bukan apa, diri ini sudah busy. Busy dengan apakah?? Setelah entry terakhir, diriku ini busy dengan bulan puasa. Sepanjang puasa I memasak sendiri ok. Boleh kira je berapa kali diriku ini membeli makanan di bazar. Itu pun bazar bawah rumah je. Bazar kecil kecilan. Tahun ni tak ke bazar besar besaran pun.

Ketam blackpepper adalah contoh menu di bulan puasa..biasa biasa je =p

Maka busy laa. Tahap kueh mueh pun buat sendiri tau. Memang membusykan diri la. tapi memasak is FUN!! Itu belum kira busy dengan mengkayakan En. SOGO lagi. Kekekee. Dah save belanja dapur, boleh la abeskan dekat en SOGO. Haha.

Oh ye, saya sudah pun membeli handphone baru lagi pada awal Ramadhan yang lalu. Kerana itulah saya memasak sendiri. Kerana sudah ketandusan wang membeli handphone baru secara tunai. Handphone apakah?? Alaa, handphone Nokia C6 je. New model. Klon N97 tapi lagi murah dari N97. Kenapa lagi murah?? Sebab built in memory dia tak sebesar N97. So dapat mengurangkan masalah hang, legging dan sebagainya. So far, I'm satisfied la dengan ini telefon.
Pada awal Ramadhan iaitu sama hari dengan hari membeli handphone itu juga diriku ini dan rakan2 UUM ku telah membuka puasa di Intekma Resort. Sedap woo kambing bakar dia. Masih terbayang kenikmatan makan di situ. Oleh kerana 1st week of Ramadhan, so the price is RM35 per pax. The following week akan menjadi RM45 per pax. Naseb plan nak gie awal. Jimat RM10.

Setelah itu muncullah Hari Raya, tapi diriku ini tidaklah beraya sakan kerana diriku ini diserang demam denggi (seperti tajuk di atas - baru masuk cerita yang sebenar setelah bebelan yang panjang).

Hari Raya pada tahun ini jatuh pada hari Jumaat. Diriku ini telah pulang ke Kuantan bersama abg dan kakak iparku pada hari Rabu. Sepanjang perjalanan rasa sejuk gila tapi mungkin kerana hujan dan aircond kereta. Mungkin. Setelah tiba je kat rumah Kuantan, terus rasa kesejukan yang amat sangat. Tahap gigil. Dan rasa tidak bermaya lagi untuk berdiri, berborak dan apa apa aktiviti yang menggunakan tenaga. Oleh itu, diriku ini membuat keputusan untuk tido je. Pakai sweater, simut tebal2, kipas pun tak on. Dalam area pukul 2 pagi tetiba rasa panas yg amat sangat. Maka saya sedar yang saya demam. Oh no, nak raya demam mana boleh jadi nih.

Keesokkan hari nya disebabkan demam yg tidak ada tanda untuk pulih, saya telah buka puasa semata mata untuk makan ubat demam. Selera makan telah hilang entah ke mana. Demam semakin terok dan terok dan saya hanya mampu tido dan tido. Uh so bad!! Tak dapat menikmati keseronokan memasukkan beras ke dalam ketupat dan membantu mak membuat rendang.

Selepas maghrib, badan semakin panas. Oh harus ke klinik dengan kadar segera. Ah klinik mesti kasi panadol je. Harus jumpa doktor pakar ni. Haha. Nak cepat baik punya pasal. Nak Raya!! Then terus ke KMC (Kuantan Medical Centre) pada malam raya itu (rugi tak dapat dengar takbir raya). Doktor cakap demam panas biasa je tapi blood pressure sangat la rendah. Mungkin kerana tak makan langsung. Bukan saja itu, malah badan semua rasa sengal2, bisa2 especially kat pinggang and belakang. Sangat sakit. Nak berdiri pun tak larat, duduk pun tak larat.

Hari raya telah tiba. Dengan sisa sisa tenaga yang ada, diriku ini nak jugak pegi beraya. Tapi semayang raya memang tak larat nak pegi. Pagi raya try sumbat ketupat dalam mulut tapi sebijik pun tak abeh. Rendang pun tak lalu nak makan. Satay pun tak rase langsung. Takde tenaga nak makan satay tu. Haha. Kronik gila condition time tu. Tapi still nak pegi beraya. Pegi la beraya dengan rasa sungguh lemah sekali. Tengah tengah syok beraya, badan2 rasa gatal. Ada merah. Denggi kah??Mungkin. Perlu ke hospital lagi!!

Pada malam itu, sekali lagi ke KMC. Doktor ambik darah tapi result shows negative from denggi. Abes tu apa??Chicken pox kah??Oh no!!Demam masih demam. Sepanjang Sabtu, tiada tenaga. Cuba makan tapi tak lalu. Sumbat ubat je laaa..

Ahad, kuatkan diri, berjaya makan sikit dan tengok tv. Haha. Tapi masih demam plus sakit badan! rancangan BBQ kat Temerloh terpaksa dilupakan untuk pegi hospital lagi. Blood pressure very very low. Doktor terus masuk air dan warded dan amek darah dan dalam ward baru tahu yg positive denggi. Bermulalah kehidupanku selama seminggu di ward KMC sebagai pesakit denggi. Sangat seksa. Masuk air 15 botol. Belum kira yang minum manual. Masuk ubat je berbotol2. Amek darah berkali kali. Cucuk merata rata seluruh badanku. Oh sangat perit hidup di kala itu.

Ni nyamuk yang gigit diriku itu..macho tak??weeiii, asal ko gigit aku haaa??

Bila dah hampir sihat, dah tak masuk air, rasa seronok plak duk hospital. Ada orang layan, makan sedap. Hahah..tapi dah2 la duk hospital weii. Time to back to home. Dapat mc seminggu. So total cuti raya plus mc is 20 days!! Gila kau.

Tapi before ni aku memang tak tau denggi tu sakit dia macam mana. Ingatkan demam je la. Rupanya virus tu makan sel darah putih kita atau nama medicalnya Platelets. Sebab tu boleh sebabkan maut. So, sepanjang aku kat hospital tu, hari2 kena amek darah untuk cek whether platelet dah naik ke belum. Setiap hari doktor datang cakap platelet makin turun, cuak siut. Hari ke5 baru naik. Alhamdulillah, tapi virus tu still ada dalam badan ni. So bad kan!!As at now pun, selalu rasa lemah2, cepat penat, sakit sendi. Doktor cakap antibodi still lemah and kena makan benda2 yang boleh upkan platelet. Sampai 3 bulan tu kene cek up. Makanan yg membantu seperti sup ketam nipah, jus daun betik (sumpah aku seram dengar nama jus ni sebab dh boleh imagine rasa dia), 100plus, sup bayam merah, kerang (ni aku reka..haha).

Bila masuk office, kena cari mood untuk buat kerja. Naseb baik semua ID and password still ingat. Hahah. Sebagai langkah sebab tiada mood adalah dengan mengupdate blog yang sudah bersawang ini. Hehe. Sekarang boleh sambung kerja. For picca refer to my FB account! nih ada sekeping dua..

merah merah..redspot!!

pesanan penaja: jaga diri baik2, jangan bagi nyamuk gigit. Kalau rasa nyamuk gigit cepat2 minum 100plus. Kalau rasa demam yang lain macam, terus gie hospital. Jangan makan panadol and tido je. Denggi memang susah nak detect. Jangan malas untuk ke hospital berkali kali. Jangan kedekut bila hospital nak amek darah. Ala bukan banyak pun (tapi kalau dah hari2 mmg tension ar..cucuk2 tak kuar darah cucuk lagi tempat lain..gile!!)..Jangan ingat denggi ni demam biasa. Boleh bawa maut kalau tak jaga betul2. Check up byk kali lepas dah sihat. Sebab virus tu still there. Kang tetibe dia aktif balik, dia makan balik platelet, abislaaaa. Ingat, denggi takde ubat. Takde ye tuan tuan dan puan puan sekalian. Yang hospital bagi tu just antibiotik untuk lemahkan dia je. So, jaga diri. Renung renungkan dan selamat beramal *tiba tiba*

[wawa]

Sunday, August 8, 2010

TIARANITA Walk A Hunt, Walk with Nature

Pada suatu hari bekerja, saya telah menerima sebuah/sekeping email dari Club & Society TM bahawa TIARANITA akan menganjurkan program TIARA Walk-A-Hunt, Walk-with-nature.

Date: 7 Ogos 2010
Time: 7:30pagi sampai settle
Tempat: Taman Botani, Putrajaya (tak pernah sampai before this)
Yuran: RM20 per person
Syarat: Group of 4 gorgeous ladies (ok, tipu)

Saya sangat la excited untuk join sebab saya memang suka. Hadiah utama dia juga mengancam nyawa. Haha. Apakah ia?? Sila baca sampai habis. Hahaaa. Saya telah menjoin game ini bersama 3 lagi rakan sepejabat iaitu Kak Maya (si ahli politik), Izan (si peguam) dan Anne (si ahli perniagaan).

Soalan pertama: Apa itu TIARANITA?
Jawapan: TIARANITA adalah Persatuan Isteri-Isteri & Anggota Wanita TM. Dan saya adalah anggota wanita TM dan bukanlah isteri anggota TM kerana saya masih single mingle. Kawan kawan saya pun semuanya anggota TM.

Soalan kedua: Apa itu Walk-A-Hunt, Walk-with-nature
Jawapan: Ala ala treasure hunt tapi gaya santai. No rushing rushing. Nama pun walk. Sebab ahli TIARANITA kan gadis gadis plus aunty aunty plus datin datin plus datin wannabe. heh..
Itu explanation untuk walk-a-hunt, tapi apa pula walk-with-nature?
Walk-with-nature adalah berjalan dengan alam semulajadi. Dengan kata lain, jalan sambil tengok pokok.

Soalan ketiga: Apa konsep program ini?
Jawapan: Konsep program ini tidak ubah seperti treasure hunt. Tapi ada sedikit lain. Yang lainnya, bukan cari harta karun tapi cari jawapan untuk soalan diberi. Event coordinator bekalkan kami dengan few question, hints & maps. Then kitorang kena cari jawapan base on segala apa yang ada di tempat kejadian. Bukan kena jawab soalan je, kami juga perlu mensetelkan beberapa game di check point untuk mendapatkan extra point. Contoh game, sumpit belon based on colour, sepit bola pingpong guna chopstick dan beberapa lagi.
Penyumpit (si ahli politik) yang gagal..haha

Penyumpit (si peguam) yang berjaya..pheewiitt..cayalah!!

Penyepit bola pingpong yang terer gila..hasil prcatice si Seoul Garden..haha
Pembaling (si ahli perniagaan) yang juga gagal..

Contoh soalan: soalan berbunyi "tengok dari kanan nampak ular".
Dan jawapannya adalah "AWAS"(signboard kat elektrik box tuh). Sila baca dari kanan ke kiri maka terhasillah "SAWA". Creative tak coordinator tu? Soalan dia agak pecah kepala la jugak. Kena tengok semua signboard pokok, dan apa apa yang ada disitu dengan penuh ketelitian. Pheewww..

Secara tak langsung kami sangat mengenali pokok dan nama scientific dan nama kampung mereka. Haha.

Contoh lagi: "Seorang kawan tersembunyi di sini"
Dan jawapannya adalah "Aranak" (nama sebatang pokok yang saya dah lupa rupa bentuk dia..haha). Oh ye, kenapa jawapan dia begitu sekali? Apa kaitan dengan soalan itu?
Ok, A (merujuk kepada seorang) RANAK (kalau disusun susun menjadi perkataan rakan=kawan. Sebab perlu disusun maka ia dikatakan tersembunyi).

Ok dah faham main dia macam mana? Bukan senang kan kan kan..

Soalan keempat: Apa hadiah kepada game yang pecah kepala ini?
Jawapan: Hadiah utama, tiket penerbangan pergi-balik ke Bandung, Indonesia. Berbaloi tak? berbaloi baloi kan. Hadiah lain lain, macam biasa lah periuk nasi, blender, dan lain lain (saya tau tu jer..eheh)

Kami yang gembira sebelum result diannounce..

Terdapat lebih kurang 30 group yang bertanding (saya ingat ingat lupa..tapi rasa betol la tu) dan group saya telah berjaya merangkul tempat ke.....


9!!!. (ok, power puff girl tu name group kami..sila gelak sekarang)

Ok lah tu kan..top 10!!haha
Dan kami telah menerima sebuah blender untuk setiap orang. Bangga la jugak sebab lepas ni boleh buat fruit juice. Hehe. Bayar RM20 je pun. Dapat blender cap Cornell dah kira berbaloi. Plus dengan kegembiraan di Taman Botani bersama kawan kawan. Plus gambar gambar yang tak henggat donia..Haha

Blender kebanggaan!!!!!

Nampak seronok kan??memang seronok la weeiiii...

Sekian lah entry yang telah lama di perap as draft ini. Hehe

p/s: now at office, so susah mau upload gambar. So for picca, go to my Facebook account!

[wawa]

Friday, August 6, 2010

Gambar Lucah

Haa..amek ko!!
Gempak tak tajuk posting aku. Haha. Poyo gile. Publisiti murahan. Ah, sukati ar, kata blog aku (gila kerek)..

Oke, cerita dia macam ni. Suatu hari yang indah (intro biasa yg poyo), aku nak balik Kuantan. Dan macam biasa aku naik bas je. Aku naik bas macam biasa kat Bukit Jalil la (sbb dekat ngan rumah aku plus x jammed ikut NPE+MEX). Aku sampai Bukit Jalil ngam2 9.20pm and tiket aku pukul 9.30pm. Aku lambat sbb b4 tu gie workshop. Tingkap kereta Elli x boleh tutup (standard Proton la tu). Aku pulak nak terkucil. Aku ada 10minit je untuk queue kat toilet yang super duper harum tu. PErghhh...kelam kabut beb. Bas tu memang tunggu aku je. Kekekee..

Ha pastu apa yang gambar lucahnya?
Sabar boleh? Haha..

Dengan penatnya aku pun naik la bas. Henpon plak weng x boleh send SMS. Apa lagi, teros rasa nak beradu je la dalam aircond yang beku tu. Tiba-tiba, jeng jeng jeng....

Aku ternampak sesuatu. Oh apakah itu??Mestilah gambar lucah. Oh no!! Kat mana aku nampak? Macam mana aku boleh nampak gambar lucah dlm bas transnasional??hohohooo

Jawapannya, aku nampak kat henpon org depan aku. Aku nampak pada cermin tingkap. Dah malam of course la senang nampak kan. Henpon mamat tu plak type iPhone ke Samsung tah. Tapi yang type full touch screen tuh. Cesss, henpon je canggih manggih tapi disalah guna. Memang la org ckp tu 18sx. Tapi bg aku sampai bila2 pun x boleh tgk gambar lucah. Dulu cikgu aku ckp, bila kita tgk benda camtu, hati jadi mati. Nanti banyak titik hitam pada hati kita. Isy isy isy...

Yang lagi surprise, mamat tu dah kawen, ada anak..Pergghh, terer gile aku siasat mamat tu..haha. Sbb aku nampak wallpaper henpon dia tu. Gamba dia and family dia. Apo la nak jadi ngan orang zaman skang ni kan..

Dalam kul 2 aku sampai Kuantan dgn penuh kemamaiannya, aku turun bas tros aku cari mamat tadi. Haha. Aku nak tgk rupe bentuk dia. Muka baik siut. Takde ciri2 lelaki hampeh langsung. Dengan pakai spek ala2 skemanya, isy nyampah lak aku.

Moral of the story: mana mau cari lelaki yang baik kalau dah muka baik pun hampas..

-wawa-

Sunday, July 25, 2010

Resipi Spaghetti Bolognese Prego

Hari ni hari Ahad merangkap hari memasak untuk aku. Bangun pagi (pagi la sangat), gie pasar beli barang untuk memasak. Hari ni turn Elli masak and she decide to cook spaghetti. Ohoo..jadi orang Italy aku ini hari. Hoho..

Aku jadi kitchen helper jerr..plus photgrapher. Kalau turn aku memasak, takdenye dia nak amek gambar. chaitt..

Okies kte start dgn resipi kite ek tuan tuan dan puan puan sekalian:

Buat spaghetti ni senang jer. Bahan utama of coz la spaghetti dan sos Prego tu. Ni kire instant way laa.. kalau tak kene guna tomato puree. Bahan bahannya adalah:

sepeket spaghetti cap san remo..huhu

daging cincang cap pakcik ramly (kitorang gune half)

sedikit oregano leaves untuk bau yg menarek tertarek , da bombastic

sebotol sos prego..kalau nak lagi sedap, letak mushroom tapi kitorang x jumpe kat kedai tadi..haha

bahan yang tiada gamba sebab x cun: sebijik bawang besar yang dipotong dadu, butter, air, periuk, senduk dan dapur gas. hehe

cara-caranya pula:


mula2 rebus spaghetti dlm air. letak garam sikit dlm air tu. letak butter jugak sikit sbb tak nak kasik die lekat2..rebus sampai lembut ye puan puan

sementara nak tunggu dia lembut, boleh la prepare sos dia yang kacang bendi tu. nak prepare sos die, tumis bawang yang didadu tadi sampai naik bau. tumis dengan oregano sikit kasi rumah sebelah pun jeles. haha. (niat jahat jangan ikut ek).

then masukkan daging cincang tadi. air sikit. sampai la daging tu agak2 masak. then masukkan sos prego. then garam. gula sikit. rase sikit. kalau masam sangat, tambah air lagi. then masak sampai agak2 kering. then siap laaaaaaa...gile senang larrr (Elli selalu masak yg senang jer..haha)

dah lembut, toskan, lalu bawah air kejap. kasi bersih la. then toskan sperti gamba di atas.

tadaaaaa.....dah siap..tapi kalau ada mushroom lagi sedap. tabur sikit oregano untuk bau yg mengancam (mengancam orang umah sebelah..haha)

sekian kelas masakan hari ini puan puan sekalian
-wawa-

ZoO Negara..

Okay..bila last korang gie Zoo Negara??

Last aku gie time umur 5-6 tahun kut..Haha!!Gila lama siut. Lebih kurang 20 tahun yang lalu.
Hari semalam, Kak Nurul ada buat kenduri doa selamat dia pregnant 7 bulan. Rumah dia kat area Taman Melati, Setapak. Hari Sabtu, KL macam biasa jam dan jammed!! Sengal. Sunday je ok sikit jalan tuh.

Sesampai je kat rumah kak Nurul, orang baru sudah baca Yassin. So, teros makan je la. Pergghhh...terbaik wok lauk dia. Yang catering masak aku tak layan la. Takat nasi beriani, dalca, ayam merah, daging semua tuh dah biasa sangat. Aku makan nasi putih lauk ikan patin masak tempoyak, ikan keli sambal, masak lemak pucuk paku ngan gulai rebung. Tak ke terbaik namenye itu...Wahhhh, bestnya kalau semua kenduri buat lauk camtu kan..

Lepas aku kekenyangan tu, aku ngan Elli tertanya2, oh nak buat ape ek pasni?? Gile kenyang nih. Kene wat sumtin yang membakar lemak. Tapi takkan nak joging kut. Baru kul 3.30 time tu. Gilo ko apo? Tetibe telintas nak gie Zoo Negara since Taman Melati ngan Zoo tu dokat ajo.

So, kitorang dengan penuh perasaan kanak kanak ribenanya telah mendecide untuk ke ZOO NEGARAAAA!!!! Haha! Gile excited sebab dah gile lama x gie. Ramai giler orang.. Ramai jugak orang nak gie Zoo ek. Ingatkan kitorang je yang sengal. Yang dating pun ramai. Tu baru kategori sengal kut. Ape kes dating kat Zoo. Dating la kat masjid. Haha..

Tiket masuk ZOO giler mahal woo..RM20 tak termasuk Taman Serangga dan Rama rama. Kalau nak gie situ kena add on RM5. Nak tgk binatang pun mahal ek. Untung jadi binatang Zoo nih...Lawatan bermula..Jeng Jeng Jeng.....

excited giler tengok giraffe...tinggi wooooooo

ni gajah tua sebab ada gading. pastu keje dia berak je. busuk la woiii

gajah ni muda kut. sebab aktif. hehe. dia tgh kutip sampah dalam longkang tu. cute kan

en gajah sedang bermain. dia sangat pandai bermain laa

aku baca sign-age ni. rupanya ada jugak time diorang kena rantai. ciaannn
i'm wonder, kenapa sampai perlu dirantai

oooowww....now i know kenapa diorang perlu dirantai. sbb sometime maybe diorang drunken kut. tengokla sponsorship diorang sape..hehe

ini 2 ekor en kangaroo. kecik dan comel. xtau sama ada still young or terbantut. ekeke...diorang tgh gurau2 manja tuh...

sekawan en rusa sedang bergossip sambil makan..

yang ni lagi terang-terangan bergosip sambil share rumput. haha

saya seorang yang pemalu dan pandai berenang. eh ciri ciri yg sama macam elli laaa...ehehe

wooooo...bajet ganas ar tu konon...sian pakcik lion ni...dah kurus kering...diet kut...x pun sbb kencing manis

ni sekor lagi bajet ganaz. tapi jalan macam model. catwalk beb. hehe

haaaa...ni haiwan yang paling aku suka tgk. cute sangat dan pandai sangat. tengok la pose diorang. sangat menarik kan. yang atas tu mr boring. mule mule aku amek gamba die, then datang yg bawah tu (mr active). enterframe. huhu

mr active ni mmg active. tgk la tu tunjuk ketiak die. hehe

ni mr boring tadi. dah bergerak active sikit sbb nak rebut makan ngan mr active tadi

cute la die

haaaa...ni name dia mama bosan. haha. tengok la rambut die yang panjang tu. nak gerak pun dah macam kure kure. macam nenek kebayan lak aku tgk

ni setelah kekenyangan tahap maksimum

en unta yg muke maintain comel

sekawan ostrich sedang bergossip pasal en unta tadi

zebra yang membawa diri setelah perasan yang badannya sgt kotor. kes malu la tu

kure kure bajet ayu tgh mandi swimming pool tanpa seurat benang pun. ish ish ish

en bajet ganas. tapi x gerak gerak pun. robot kut ni

haaaaa...ni dua ekor teddy bear kelaparan. giler besar kut binatang nih. diorang tgh lapor tu, pastu asek ketuk pintu tu kuat kuat supaya tuan die kasi makan. ish ish ish. kesiaaaannn

ini binatang misteri. haha. sbb besar sgt. nama die seladang india. takut aku tgk die. muka cam nak makan orang jer

haaa....ni lah penguin yang dalam citer batman tu. diorang ni aktif sgt. tak macam penguin kat underwater world langkawi tu. yg tu dah macam robot kekdahnye. tgk penguin ni mengingatkan aku pada seseorang..hehe

wuuuuuu....kamilah geng geng geng aquarium..yeaahhh

ketua kumpulan geng aquarium. haha. muka ganas tu penting oke


tamat sudah sessi lawatan sambil belajr ke zoo negara. penat wooo. 2 jam lebih jalan non stop. kitorang x naik tram sbb mmg niat nak membakar kalori. huhu. bagi aku berbaloi baloi la gie zoo ni. yela, bukan senang nk tgk binatang2 tu. tapi time kitorang sampai, animal show dah abeh, so x sempat la tgk. dulu masa kecik2 aku igt lagi tgk show anjing laut main bola. hehe..

till next time
-wawa-