Sunday, July 25, 2010

Resipi Spaghetti Bolognese Prego

Hari ni hari Ahad merangkap hari memasak untuk aku. Bangun pagi (pagi la sangat), gie pasar beli barang untuk memasak. Hari ni turn Elli masak and she decide to cook spaghetti. Ohoo..jadi orang Italy aku ini hari. Hoho..

Aku jadi kitchen helper jerr..plus photgrapher. Kalau turn aku memasak, takdenye dia nak amek gambar. chaitt..

Okies kte start dgn resipi kite ek tuan tuan dan puan puan sekalian:

Buat spaghetti ni senang jer. Bahan utama of coz la spaghetti dan sos Prego tu. Ni kire instant way laa.. kalau tak kene guna tomato puree. Bahan bahannya adalah:

sepeket spaghetti cap san remo..huhu

daging cincang cap pakcik ramly (kitorang gune half)

sedikit oregano leaves untuk bau yg menarek tertarek , da bombastic

sebotol sos prego..kalau nak lagi sedap, letak mushroom tapi kitorang x jumpe kat kedai tadi..haha

bahan yang tiada gamba sebab x cun: sebijik bawang besar yang dipotong dadu, butter, air, periuk, senduk dan dapur gas. hehe

cara-caranya pula:


mula2 rebus spaghetti dlm air. letak garam sikit dlm air tu. letak butter jugak sikit sbb tak nak kasik die lekat2..rebus sampai lembut ye puan puan

sementara nak tunggu dia lembut, boleh la prepare sos dia yang kacang bendi tu. nak prepare sos die, tumis bawang yang didadu tadi sampai naik bau. tumis dengan oregano sikit kasi rumah sebelah pun jeles. haha. (niat jahat jangan ikut ek).

then masukkan daging cincang tadi. air sikit. sampai la daging tu agak2 masak. then masukkan sos prego. then garam. gula sikit. rase sikit. kalau masam sangat, tambah air lagi. then masak sampai agak2 kering. then siap laaaaaaa...gile senang larrr (Elli selalu masak yg senang jer..haha)

dah lembut, toskan, lalu bawah air kejap. kasi bersih la. then toskan sperti gamba di atas.

tadaaaaa.....dah siap..tapi kalau ada mushroom lagi sedap. tabur sikit oregano untuk bau yg mengancam (mengancam orang umah sebelah..haha)

sekian kelas masakan hari ini puan puan sekalian
-wawa-

9 comments:

IZRA said...

Nak tanye.. sos prego tu nak letak sebotol ka? terima kasih! :)

Salwa Saalodin said...

ye awak...sorry lambat reply...saya guna sebotol...tapi kalau masam sangat,tambah air cket

IZRA said...

terima kasih! :) baru arini nk buat. Tgh mengidam home-cooked spaghetti. :)

rulida said...

Terima kasih..sedap sangat.. hubby kata...:)

Salwa Saalodin said...

sama sama...senang kan!!

Anonymous said...

guna bawang besar ke putih?

Anonymous said...

oit tuan umah...kalo nak copy paste pn ubah la sikit ayat tu....jangan main bantai jer copy....hormat la sikit kat tuan asal...kui...kui...kui

Zamre Roslan said...

sebotol tu untuk satu paket spegethi ke??

Anonymous said...

ltk laa buah tomato n carrot..plus sosej..lg sedap..