Sunday, December 20, 2015

Keluar EPF Akaun 2

Korang rasa dan sedar x living cost skang tinggi ya hamat sangat. Gaji laki bini 10k pun x cukup weiiii. Ni baru sorang anak. Kalau org gaji kecik anak ramai camne la agaknya ek. Bayar rumah, kete, bil2 je dah nak pengsan. Belum campur barang dapur, susu anak, pampers. Mana nak cekau dowhhh. Skang memang penjimatan abeh laa. Almost hari2 bawak bekal. Tu la penjimatan yang terdaya. Yang len x tau nak cut camne.

Oleh kerana desakan kos hidup, aku telah mendecide mengeluarkan epf akaun 2 aku untuk cover installment rumah Kuantan aku tu. Harapkan sewa je x tercover. Tapi aku try buat untuk setahun dulu even duit aku cukup utk 3 tahun. Tapi kalau boleh aku x nk kosongkan terus akaun 2. Nanti dh retire sengsara plak.

Step untuk withdraw akaun 2 tak la susah sgt. First kne call bank yg loan rumah kte tu. Ckp kat dia nk statement for epf withdrawal. Sebab epf ada own format which memang bank tau. Macam aku loan kat Maybank Jalan Pudu. Aku call request statement. Dalam seminggu camtu dh siap. Dia soh dtg amek tapi sebab malas aku soh dia courier. Tetiba aku cek m2u ada deduct RM21.20 tanpa description. Letih aku pikir transaction ape tu. Tengah2 pikir courier statement pun sampai. Dalam tu ada bgtau caj for statement RM10.60, courier RM10.60. What the. Masa call x bgtau plak ada caj. Huhhhhhh.

After dh dpt statement, fotostet ic depan belakang, fill up form (bleh dpt form online) and print bank statement to verify bank account utk credit duit nanti. Jgn lupa bwk statement bank tadi kalau x sia2 jer.

Dah complete semua doc aku pun pegi la epf petaling jaya. Dah la puasa time tu. Gigih pegi jugak. Sbb dah Khamis, kalau x kne pegi mggu depannya plak. Sampai je epf, tetiba minah counter tu ckp statement bank tu salah type date S&P. Aku kne g bank balik utk betulkan. Hoiiii jalan pudu jauh hoiiii. Ok fine. Epf tau date S&P sebab dulu masa beli rumah aku withraw epf jugak. Kalau x diorang x tau pun. Aku pn pegi la Jalan Pudu. Penat weiiii.

Dah la aku ngan laki aku ada mutual understanding bahawa Maybank Jalan Pudu tu adalah Maybank yg tinggi depan Pudu Sentral tu. Confident wei. Sekali g counter dia ckp dik ni Menara Maybank Jalan Tun Perak. What theeeee???

Dia pun bagi direction g Jalan Pudu. Cissss sgt. Panas plak tu. Naik motor plak tu. Puasa plak tu. Huhhh mencabar betul. Oh lupa dahla tgh2 jalan baru perasan minyak motor nk abeh. Naseb perasan sebelum kering kontang. Nampak x cabaran tu.

Sampai Maybank Pudu tu pegawai yg buat surat tu cuti la plaaaakkkkk. Adohaiiiii. Tpi org kaunter tu mintak pegawai lain attend case aku. Lama jugak aku kat situ sbb dia nk cari agreement aku. Pada agreement tu mmg date yg betul pada statement. Ah sudah. Confuse dah. Tapi ada schedule yg ckp aku de sign first agreement setahun sebelum date pada statement tu. Pegawai tu ammend la statement tu.

Aku pun pegi la epf balik. Baru la setel segalanya. Huuuuu lega lega. Harap2 dengan kua epf ni dpt la menampung cket2 mana yg patut. Nk naik sewa rumah x sampai ati lagi. Tunggu la cket lagi.

Thursday, December 10, 2015

Adam Tukar Susu Lepas Pandai Meniarap

Baru2 ni Adam sembelit. Setakat ni 2x la. Nak nangis hoi tgk dia sembelit. Maka dengan itu aku ngan laki aku decide tukar susu. Sekarang enfalac a+ gentlease. Pening nk decide nk tukar susu ape. Last2 amek enfalac a+ jugak tp bukan gentlease. At least same brand still same taste. For first time tu campur2 dulu. Ble nampak dia serasi baru maintain je susu baru. In term of price, susu baru slightly murah. Tp x murah banyak la. Satu tin yg 900g RM97. Bila try setin dh ok terus beli sekotak yg ada 3pack 600g. Harga RM190. Macam nk pengsan tgk hrga susu. Takpela demi anak.

Adam dah pandai meniarap sendiri sgt. Pantang letak baring je terus pusing. Masa nk pakai pampers pun bukan main suka nk pusing. Kalau malas aku sarung pant je. Senang citer. Huhuuu

Friday, November 27, 2015

Adam Rizqi 5months!

Harini Adam dah umur 5 bulan. Rasa cpt je masa berlalu. Macam baru lagi lahirkan Adam. Selama 5 bulan memegang status ibu ni, banyak perubahan. Yang paling ketara jadual hidup la berubah. Especially time tido. Kena follow time dia. Tp Alhamdulillah sekarang Adam tido pukul 12 bangun pukul 8 pagi. Kadang2 dia bgn time subuh. Tp kalau tak susu before tdo pukul 3 dia bgn susu kejap. So xde menganggu waktu tdo aku sgt. Kadang2 je dia tdo lambat pukul 2 pagi cmtu. Sbb siang tdo byk. Sabo je la time tu. Pastu tdo nk dodoi2. Kalau x ngamuk resah gelisah. Kat taska pun ok xde masalah setakat ni. Syukur sgt.

Perkembangan dia setakat ni, baru pandai nk meniarap sendiri. Mengiring tu dh pandai dh. Ckp byk. Jerit pn selalu. Suke dengar ibu abah nyanyi2 panggil dia. X suka duduk sorang2 sunyi2. Agaknya sbb dh biasa meriah kat taska kut. Suka masuk jari dlm mulut. Bukan jari je tpi segala benda la. Suka main air liur. And the impress thing, dh kua gigi bawah. Omey sgt.

Dalam banyak2 nikmat yg Allah kurniakan kat aku, nikmat anak ni adalah nikmat terbesar, terhebat dan terbahagia aku rasa. No doubt at all. X kisah abeh duit byk, x kisah penat lelah, x kisah x cukup tido. He is everything. As long as anak sihat, bahagia, gembira. Bila tgk muka anak, hilang segala ape rasa yg x senang. X tau mcm mana nk ckp. Mak2 je phm perasaan ni. Aku bersyukur yg x terhingga sebab Allah bg kesempatan utk aku rasa kebahagiaan x ternilai ni. Syg kat anak x sm mcm syg kat mak bapak, kat suami, kat kwn2. Syg yg x terbanding. Ermm x reti la nk ckp cmne. Tp tu la rasa dia. Rasa yg sgt hebat.

Semoga membesar dengan baik ye syg. Jangan degil2, rajin solat, rajin mengaji. Jadi anak soleh.

Thursday, November 26, 2015

Hai-O Mineral Cofee, Bio Evolve

Hai-o adalah jenama MLM yang dah lama wujud kat Malaysia ni. Main product dia yg femes adalah premium beautiful (korset n girdle) utk body reshaping and weight loss jugak. Lepas tu product dia yg femes, sabun hijau tu, mineral coffee and water filter.

Aku ni bukan la peminat MLM sgt. Tapi mama pengasuh Adam tu jual product ni. Oleh kerana nak amek hati pengasuh Adam aku beli la mineral coffee tu 2 kotak. Lagipun aku memang minum kopi pun pagi2. Aku try satu sachet ttbe aku sakit kepala. Esoknya aku try lagi. Pun sakit lagi. Maknanya aku x sesuai ngan kopi tu. Maybe aku x bleh minum 3in1. Yelaaa biasa aku minum kopi o jerr. Aku pun terus kasi 2 kotak tu kat laki aku. Sekotak RM30 20sachet.

Beberapa hari lepas tu mama ckp nk dtg rumah, nk citer pasal hai-o tu. Dia pun datang dengan mentor dia. Citer la pasal hai-o. Aku x reti nk tepis dah. Naseb dlm banyak2 product tu aku tertarik dengan water filter. Sebab memang tgh cari pun. Kebetulan ada offer. Aku pn beli la sambil terus sign up jadi ahli.

Water filter tu nama bio evolve. Kecik dan cantek (sebab kaler hijau my fav kaler). X pakai letrik and x perlu water pump. So just nice. Lepas seminggu je pakai ketara kotoran lekat kat filter luar yg bleh nampak tu. Kotor gila air aku minum selama ni. Huhuuu.

Nanti aku amek gambo

Friday, November 20, 2015

Interview Session

Semalam aku attend satu interview session. Interview tu utk manager post dalam Gems jugak. AGM kat situ pn aku familiar. Selalu keje dengan dia. Basically, first reason aku apply adalah sebab selesa keje dgn dia. Dulu dia manager now dah naik agm. Then, sebab aku nk belaja benda baru selain SAP. Aku tau SAP ni adalah benda yg interested and kalau aku dapat kuasai, aku ada value yang tinggi. Tapi aku x pernah bercita cita utk jadi SAP consultant pun. Aku memang nak in TM forever.

Aku candidate kedua. Pttnya 9.30 start tapi mamat before aku tu lama gle. Kul 10 baru dia keluar. Hoii dia cakap apa lama sgt. Aku dah sangat lama x attend interview. Nervous la jugak. Tp wat derk jer. Soalan first yg aku ingat, what is roles and responsibility manager post yg aku apply tu. Aku jwb tp x memuaskan hati panel. Then, why aku apply that post. X sayang SAP ke. What I will be in 5 years time. What challenge that I foresee in that post. Aku rasa interview tu tak went well. Aku rasa mcm dh prepare jugak cket2. Tp ms kat dalam tu aku jadi mcm blur tak boleh jawab. Panel pun ckp aku nmpk x well prepared. So dh tau la jawapan kan. Confirm fail. Hahahaaa

Basically before interview aku xde la berdoa semoga dpt post tu. Tp aku berdoa, kalau post tu terbaik utk aku, suami dan anak, dapat la aku post tu. Tp kalau tu bukan terbaik aku redha kalau tak dapat. Aku takut jugak kalau aku dpt post baru tu, aku kne balik lmbat, keje pressure. Which akan mengganggu kualiti time aku dgn anak yg baru nk membesar. Aku xnk macamtu. Aku nk work life balance. Aku bukan workholic. Aku syg kerjaya dan family aku. Tp priority aku of course family. Family always first.
Tapi kalau dapat, pun alhamdulillah. At least kerjaya aku dh move forward and better financial perhaps. Kalau dpt, aku kne lebih strong to face the challenge and kne pandai manage time.

Result belum tahu lagi. Aku dpt rs 99% aku x dpt. Hahhahahaaaa. Always pray for the best!