Saturday, August 27, 2011

My first posting using iPod

Actually aku dah lama tau boleh posting blog through iPod. Oh ye iPod touch no aku dapat free time cabutan bertuah dinner TM Enterprise dlu. Dalam bulan 2 kut. Awesome kan!! The most handsomr thing that I get through lucky draw. Suatu hari aku ada terbaca blog sape tah dia posting via iPad. IPod touch dengan iPad tak banyak beza. Size je la. Plus iPad ada 3g version. Ipod fully depend pada wifi only. Tp hidup aku mmg dikelilingi wifi pun. Except time travel laa. So aku pun download la apps blog ni. Tapi tak penah try. This is my first time try this. Feels good la jugak posting via this. Hehe [wawa]

Tuesday, August 23, 2011

Makna Bacaan Dalam Solat

Hari hari kita solat 5 waktu. Tapi tahukah kita makna bacaan bacaan kita dalam solat tu?? Kadang kadang kita solat lagi laju dari ERL, so sampai ke makna bacaan tu?? Renung renung kan dan selamat beramal. Hehe.

Bila kita tengok makna bacaan ni baru kita tau kenapa solat tu mencegah kemungkaran, kenapa solat tu WAJIB!!

Allah Maha Besar

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku,
Ibadatku,
hidupku,
matiku
adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak
menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah daku,
Rahmatilah daku,
kayakan daku,
angkatlah darjatku,
rezekikan daku,
berilah aku hidayah,
sihatkanlah daku dan
maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta
keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.
Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.
Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.
Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.
Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki.
Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.
Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.
Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.
Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.
Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.
Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.
Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.
Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.
Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

[wawa]

Friday, August 19, 2011

Adakah Kini

Adakah Kini,
Aku bertemu dengan apa yang dicari?

Walau belum pasti,
Harapan ku agar inilah realiti

Semuanya di tangan Illahi,
Hanya mampu berdoa yang terbaik untuk diriku ini

Sentiasa mensyukuri rahmat Illahi

[wawa]


Monday, August 15, 2011

Ramadhan dan Amalan

Salam Ramadhan.

Sahur berbuka sahur berbuka eh eh hari ni dah 15 Ramadhan pun. Cepatnya masa berlalu. Cukup dah ke amalan aku nih? haha

Sepanjang Ramadhan ni, aku baru sekali je gie bazar. Haha. Ape kes nak citer pasal bazar. Tu pun kat Shah Alam. Makanan cam haram jadah. Patut aku ban bazar. Weekend first puasa tu aku ngan Elli berbuka kat Shah Alam. Sebab kebetulan nak amek baju kat tailor. Bapak la bosan Shah Alam tu. Cess. Sebab tu ter pegi bazar tu.

Weekend 2nd, baru2 ni aku berbuka kat rumah kak Atiq kat Putrajaya. Lama tak jumpa dia. Kalau Ahad tu Elli tak keje mau dah tido rumah dia yang besar gedabak tuh. Aku beli ayam golek bawak gie rumah Kak Atiq. Ayam golek 5 bintang Pantai Dalam la. Gila beratur setengah jam. Dulu harga RM16 pastu RM18 now RM20!!!Tapi orang still berduyun. So apa dia kesah kan. Kalau dia naik RM30, baik aku beli Nando's je. Tak pun Kenny Roger's. Lauk lain Kak Atiq masak. Nyum nyummmm..

Hari2 lain samada aku masak atau aku beli kat kedai yang aku biasa beli lauk je. Say no to bazar. Haha. Kalau aku masak pun masak yang campak2 je. Takde la masak beria2 macam nak buat kenduri. Haritu masak paprik, kerabu kobis telur dadar (resepi cipta sendiri), tomyam. Perasan tak semua resepi ada serai dengan daun limau purut. Sebab banyak dalam peti. Haritu aku cilok kat rumah mak aku. First Ramadhan aku balik Kuantan. Dapat la 2x sahur sekali bukak puasa ngan Tarawih. Ok la tu kan.

Kueh pun ada yang aku buat. Contohnya buah Melaka sebab baru belajar ngan mak hari tu. Pastu bubur jagung sebab ada jagung lebih buat puding jagung untuk office haritu. Even puding jagung tu terpekat sebab letak sagu ngan tepung kastard tapi licin gak Elli makan. Haha. Simple je puasa aku. Takde la makanan pelik2 atas meja tu.

Weekend ni nak pergi bukak puasa ngan kawan2 UUM plak. Kat rumah Shila kat Kg Pandan. Entah ye ke tak Kg Pandan ke Keramat tah. Dah lupa. Haha.

Tajuk posting aku Ramadhan dan Amalan. So apa amalannya??Wei amalan mane boleh citer kang jatuh riak. So amalan aku ialah sahur, berbuka, terawih kalau sempat, tengok cerita Korea, main FB, update blog. Haha. Gila!

[wawa]