Tuesday, October 25, 2011

Aku Ingin Terbang Tinggi

Aku ingin terbang tinngi
Untuk meninggalkan segala kekejaman di muka bumi
Yang terlihat hanyalah keindahan

Tiada lagi hiruk pikuk kota
Tiada lagi dentuman bom
Tiada lagi hon kenderaan
Tiada lagi suara suara keganasan
Tiada lagi suara pergaduhan
Yang tiada pernah henti

Yang tinggal hanyalah kedamaian
Yang tinggal hanyalah keindahan
Yang tinggal hanyalah bunyi kicau burung
Yang tinggal hanyalah udara segar
Kerana itu aku ingin terbang tinggi

Aku ingin terbang tinggi kerana aku sudah penat dengan ceritera dunia yang kian tua ini
Aku ingin pergi jauh tinggalkan segala kekejaman dunia

[wawa]

Tuesday, October 18, 2011

Bumiku Camp - Pulau Tali Kail, Belum Tasik Temenggor Gerik Perak

Hello, last weekend aku attend TM Bumiku Camp for the 2nd time. Last year aku attend jugak. Time tu buat dekat Awana Genting. Masa tu study more on flora and fauna kat highland. Best! Tahun ni plak study pasal flora and fauna kat sekita hutan Royal Belum. Best!

Even jauh tapi puas hati. Even panas sampai sun burn tapi berbaloi baloi.
Dari KL, perjalanan ambil masa lebih kurang 5-6jam.

Gerak dari menara TM jam 7pagi then rest kat Tapah kejap. Dalam 10.30 pagi dah masuk exit Kuala Kangsar. Ingatkan nak sampai dah. Rupenya 2 jam lepas tu baru sampai Tasik Banding. Giler jauh siut. Puas rasa duk dalam bas.

Sampai kat jetty fuh panas terik beb. Then naik bot lebih kurang setengah jam sampai pulau.

For men they all stay kat their own tent. Lagi penat nak buat tent. Ladies stay jat dorm. Super duper selesa untuk camping camnih. Hikhikhikk. Satu dorm 20org. Ada tilam bantal kipas. Selesa woooo. Toilet pun bersih.
Malam tu ada activity night walk. Best sangat. Rasa really bond with nature bila jalan dalam gelap dalam hutan.

Esoknya schedule pack giler. Memula pegi sira gajah. Sira gajah tu tempat gajah cari makan. Tapi kitorang tak jumpa la gajah. Tapi taik dia banyak laa. Hehe. Pastu jumpa tempat dia cari garam galian dia. Baru aku tau gajah kuat sebab ape. Dia pun ada multivit. Tempat makan dia tu berbukit bukau. Kitorang naik pun semput. Tapi gajah gemuk tu relaks je. Sebab dia ada multivit tu la kut. Tapi kalau gajah zoo mesti x larat jugak kan.

Perjalanan satu pulau ke pulau lain agak jauh la jugak. Sakit bontot aku duk dlm bas tu. Eh silap dalam bot. Huhu. Dulu aku tak penah puas naik bot tapi kali ni sampai aku tak nak dengar perkataan naik bot. Kronik giler. Haha.

Lagi aku pergi waterfall, empangan, ikan talapia site, tapak pembalakan, raflesia. Best kan. Banyak tempat gie. And lastly kitorang g kampung orang asli. For the first time in my life. Ok laa diorang friendly. Dah biasa orang visit kut.

Activity aku paling suka adalah water confident. Ni pun first time aku buat. Aku tak pandai swimming. Since camping kali ni dikelilingi air, so first activity adalah water confident. Tasik tu jalan 2 langkah je kedalaman dia dah jadi 200kaki. Giler woooo. Kalau tak water confident memang lemas lerrr. All the time kena pakai life jacket. I mean bila kat dalam bot laa. And make sure it tight. First time aku buat water confident tu cuak giler wei bila kaki dah jejak tanah. Buddy aku plak lagi teruk dari aku. Aku pun jai nervous laa. Tapi aku try relaks sebab aku tau logr jacket will make me keep floating. Tp buddy aku dh tekan tekan aku wei. Cuak gile aku. Yang terdekat ngan aku time tu Cik Izlyn. Big boss GCC. Aku jerit je la mintak tolong dia. So dia guide aku pastu and kakak buddy aku tu expert yang handle. Thanks to Izlyn. Dia sangat supportive and make me confident. Esoknya tu confident giler terjun tasik. Haha.

Ermm tu je la serba sedikit pasal bumiku camp kali ni. Best sangat sangat. Rugi pada sapa yang tak join.

I will upload gambar soon. This is promise!!

[wawa]

Monday, October 10, 2011

Rasa nak kahwin sama tak macam rasa nak beli rumah?

What a tittle man??

Dah la panjang, merapu plak tu. Apa kaitan nak kawen dengan beli rumah?? Eh ada, nak kawen tu kan dengan kata lain nak berumah tangga. Hehe

Antara kedua tu, aku penah rasa nak beli rumah sebab dah beli pun. Tapi rasa nak kawen belum ada lagi. So aku cuba combinekan perasaan itu dalam karangan edisi khas ini. Muahahaa.

Ok camni, masa aku nak beli rumah dulu, aku takde la desperate sangat nak rumah tu. Since aku pun kerja kat KL rumah tu plak kat Kuantan. So kalau tak beli pun takpe. Tapi in a short time je aku decide nak beli rumah tu. Why?? Adakah perasaan nak kawen tu sama camtu??

Aku nak beli rumah tu sebab rumah tu cantik, moden style, affordable, ada future value, ada clubhouse lagi. So sebab tu la aku beli. Kiranya aku beli tu sebab criteria yang ada pada rumah tu dan sebenarnya aku ambil masa yang sekejap untuk jatuh cinta dengan rumah tu. Sedangkan aku tak perlu pun rumah tu. Dan aku yakin aku takkan menyesal dengan keputusan aku. In case aku menyesal pun, aku boleh jual rumah tu. Worst come to worst aku boleh buat homestay ke sewakan ke whatever la. Tapi still aku takkan menyesal. Till I feel I'm the stupidest person kalau tak beli rumah tu. Instead aku akan menyesal kalau tak grab that chance. Maybe in few years, tetibe rumah tu dah jadi setengah juta. Who knows. Sedangkan aku ada peluang untuk beli dikala price dia affordable.

Even rumah tu jadi liability aku tapi aku yakin in same time, that is my asset. Dengan membeli rumah tu, kehidupan aku berubah. Specifically in term of my financial planning. Banyak benda yang aku biasa buat, kena stop. Contohnya selalu makan luar, shopping tak tentu hala, tengok teater, gym. Huwaa. Tapi aku rela demi assetku itu.

So apa kaitan dengan kawen??

Contoh la pada suatu hari, aku ditemukan dengan seorang lelaki yang sangat menghampiri criteria lelaki yang aku nak. Adakah perasaan nak kawen dengan dia datang in a short time macam perasaan nak beli rumah tu?? YES!!! Sebab dia ada semua ciri ciri itu. Suddenly aku rasa yes he is the one. Aku rasa macam tu just based on that criteria. Bukan sebab I'm deeply feeling in love with him. Sama kan macam kes aku nak beli rumah tu. Aku rasa macam, bestnya kalau kawen dengan dia, ruginya kalau lepaskan lelaki camtu. Bukan senang aku nak jumpa lelaki yang camtu. Dia ada apa yang aku nak selama ni.

Aku try dekatkan diri dengan dia. Aku try terima dia. Aku try contact dia hari hari. Dan sampai satu tahap, aku try tak contact dia langsung. And the worst is, aku tak ingat pun kat dia bila aku tak contact dia. And the worst lagi, bila aku tak contact dia, dia pun takde usaha nak contact aku. Atau dia pun rasa apa yang aku rasa? Aku takde rasa chemistry dengan dia. Aku tak rasa pape pun bila tak contact dia and dia tak contact aku. Means that, aku tak perlukan dia. Sama kan macam perasaan aku terhadap rumah tu. Aku pun tak perlukan rumah tu. Aku pun tak perlukan dia. Aku rasa dia pun rasa camtu. Kalau tak mesti dia contact aku kan.

Persoalannya, perlukah aku kawen dengan dia semata mata sebab criteria yang ada pada dia sama macam aku beli rumah tu?

Bila aku fikir dengan teliti dan rasional, aku rasa tak perlu dan tak boleh. Sebab kalau aku lepaskan dia, means that aku takde jodoh dengan dia. Kalau aku kawen dengan dia dan kemudian aku menyesal sebab kawen tanpa perasaan apa aku nak buat?? Takkan nak bercerai??Takkan nak sewakkan dia kat orang lain??

Then aku dapat jawapan bahawa kawen tu tak sama macam beli rumah. Kawen tu perlu ada perasaan, perlu ada keserasian. Bukan atas dasar ciri ciri yang dia miliki semata mata. Mungkin jodoh aku nanti dengan orang yang langsung tak menepati ciri ciri yang aku nak tu. Tapi atas dasar cinta aku akan terima segala yang aku tak suka sekarang. Memang orang kata yang cinta tak semestinya ada jodoh tapi jodoh mesti ada cinta. Tapi aku rasa aku tetap perlukan cinta untuk menemui jodoh aku. Aku tak reti hidup dengan orang yang aku tak serasi, takde chemistry.

Walaupun bakal jodoh aku nanti tak sehebat Fahrin Ahmad, tapi kalau ada keserasian insyaAllah aku terima dengan hati terbuka dan pasti cinta itu ada!!

p/s: aku jarang bercerita pasal jiwa dan cinta. rasa geli plak =p

[wawa]

Daging Masak Blackpepper Bermadu


Hi, dah lama tak masak daging. Biasa masak daging ni bila hari raya haji je sebab banyak dapat daging. Tapi hari tu tetiba rasa nak makan daging. So dengan rajinnya aku beli beberapa ratus gram daging kat carefour. Beberapa ratus gram ek bukan kilogram. Kalau kilogram tu nak mampos kut tak muat peti. Haha.

Pastu aku rasa nak masak daging blackpepper. Aku pun pergi la dapur di hari minggu itu. Tapi sos blackpepper takde. Biasa guna sos je, senang. Oleh kerana takde, aku guna la original blackpepper. Ok mari kita check bahan-bahan untuk 2 orang makan lebih kurang ek.

Bahan-bahan:
200gram daging yang fresh dan best gile..huhu
2 sudu sos tiram
2 sudu black pepper
2 sudu madu (saje letak sebab ada dalam peti)
4 biji bawang putih
beberapa inci halia (dalam 2 inci kut)
sebijik bawang besar (setengah je kalau besar)
sebijik capsicum (cili benggala - setengah je kalau besar tak kisah kaler apa)
Garam secukup rasa
Gula kalau suka (tapi dah ada madu tak payah la)

Cara-cara:
1. Basuh daging bersih-bersih.
2. Tumbuk black pepper separa lumat.
3. Perap daging dengan sos tiram, black pepper dan madu selama 1 jam (lagi lama lagi best)
4. Tumbuk bawang putih dengan halia.
5. Tumis bawang putih ngan halia.
6. Masukkan daging perap tadi, kacau kasi rata, masuk air, tutup kuali kasi daging cepat empuk.
7. Ala2 air dah nak kering, daging dah empuk la tu (kalau guna daging kotak, better rebus dulu kut kasi empuk).
8. Masuk capsicum ngan bawang besar yang dihiris bulat-bulat tu. Kacau sampai agak layu cket la

MAKAN time!!!

[wawa]

Monday, October 3, 2011

Resepi Ayam Bakar Madu [Honey Roasted Chicken]

Ok tuan tuan puan puan,

Sudah lama tidak ada entry tentang resepi sebab dah lama tak cuba resepi menarek. Huhu

Kali ni aku kasi resepi Elli yang masak sebab dia ada kat rumah off day.

Bahan Bahan:
Ayam (dalam peti ada isi ayam je so guna je la apa yang ada)
Sos tiram
Kicap Pekat
Blackpepper
Madu
Garam

Cara Cara:
Potong ayam, jangan kecik sangat (kang bakor kecut plak dia)
Rebus ayam nak kasi bakar kejap je
Perap ayam dengan segala bahan tadi
Bakar lebih kurang sepoloh menet each side


Dah siap!! Ready to eat..

oh ye sos dia guna BBQ sos. Cara nak buat, pegi Giant, cari part roasted chicken biasanya belakang kat situ ada jual sos BBQ yang sedap. Haha

[wawa]