Monday, July 18, 2011

Sakit kepala akibat Nescafe?

Mungkin ramai menghadapi situasi seperti sakit kepala akibat minum Nescafe yang terlalu pekat atau ada juga yang menghadapai masalah sakit kepala akibat tidak meminum Nescafe. Which one is yours?

Aku peminum Nescafe yang berjaya. Since sekolah kut aku minum every morning as my breakfast. Sampai satu tahap aku menyedari bahawa aku tak boleh tak minum Nescafe. In order word, aku dah addicted! Aku sedar ni bila suatu hari aku tak minum aku akan sakit kepala tahap gaban. Tapi syarat aku minum Nescafe/Coffee is once in a day je. Kalau lebih pun sakit kepala jugak.

Aku pernah cuba untuk stop sebab according to pakar pakar kesihatan, kafein is not good for your health. It's contains a lot of toxins. So to balance it, maybe aku kena ambil anti-oxidants punya tea or what ever related la.

Satu hari aku pernah cuba stop. Tapi aku memang rasa sakit yang amat sangat. Level nak muntah2, tak boleh buat kerja. What the heck sampai macam tu sekali. Last sekali aku kena makan Panadol plak. So dari aku addict dengan Panadol baik aku minum je Nescafe kan.

Harini aku sakit kepala lagi. Cerita dia macam ni. Hari Sabtu haritu, aku seronok melayan Korean drama kat Maadu.com. It is FREE man! So layan je la. Takde buffering plak tu. Elli plak keje, tv plak takde cerita menarik. So layan je la kan.

Layan punya layan sampai la tengah malam. Biasa la tengok drama Korea kan. Kalau boleh nak abiskan semua episod. Sedar tak sedar aku tengok sampai pukul 3.30pagi. Elli pun join the club dah time tu.

Esoknya, aku pun bangun la tengahari buta akibat tidur lambat. Bila bangun tu kepala dah berat. Aku membuat andaian aku sakit kepala sebab:
  1. Tidur lambat bangun lambat maka terlebih tidur
  2. Tak minum Nescafe lagi
  3. Tak breakfast jadi angin dah memenuhi kepala
Mana satu yang betul aku pun tak sure. Mungkin kombinasi kesemuanya. Tapi aku minum jugak la Nescafe before keluar rumah tu. Time tu sakit yang moderate je. Kitorang keluar sebab ingat nak g rumah Kak Nurul melayan si kecik Hasyf yang comel itu. Tapi sebelum tu kitorang lunch kat Saba Nasi Arab tu. Sempat pulak makan kambing. Lagi penyebab sakit kepala kut. Tapi org cakap kambing kedai nasi arab ni tak sakit kepala sebab dia grill. Tak tau la betul ke tak. Nasi kat sini memang terbaik dari ladang la. Sedap giler wooo. Ni kali ketiga aku makan sini. First dengan team finance, second dengan Elli sbb nak kasi Elli rasa, third this time la sebab teringin. Jarang makan sini sebab jauh dengan rumah. Kat Dataran Jelatek.

Tengah2 makan, Kak Nurul message die cakap tak de kat rumah petang tu. Aku ngan Elli ok je sbb kitorang memang ada plan nk g shopping kat Sogo pun. Kitorang pun pegi la Sogo. Ramainya manusia. Maybe sebab org nak shopping raya before puasa kut.

Shopping punya shopping sakit kepala muncuk kembali.

Terus ajak Elli balik. Malas makan Panadol lagi sebab malas biasakan makan Panadol. Ingatkan lepas bangun tidur ok la. Sampai ke pagi sakit rupanya. Pagi tu nak pegi jumpa lawyer kat Keramat, nak sign S&P. So tak sempat la breakfast sebab nk cepat.

Lepas dah setel sign S&P baru kitorang breakfast. Aku order la Nescafe. Tapi still tak hilang sakit kepala. Sampai office lagi sakit. Sebab dihujani dengan masalah kat office yang tak henti henti. Haha

Aku pun dalam keterpaksaan telan jugak la Panadol setelah tak reti nak baik2 setelah hampir sebotol minyak kapak digunakan. Cesss.. Rasa nak muntah siut. Gila tak??

Dalam masa tu aku terpikir gak, ada tak dalam hidup aku ni, hari yang aku tak minum Nescafe tapi tak sakit kepala. YA!!Jawapannya ADA!!! Time aku warded dulu. 7 hari aku tak minum Nescafe. Gila kau duk hospital mana boleh minum kopi. Hari2 dia bagi Milo dengan susu je. Tapi aku OK je. Apakah faktor2 aku OK tu ek??
  1. Sebab duk hospital masuk drip all time so drip tu membantu.
  2. Beberapa jam sekali aku akan dicucuk dengan ubat antibiotik dan tahan sakit - sebab tu tak sakit kut kan?
  3. Tidur je all the time. Mana pikir pasal kerja ke ape ke.
So moral of the story, aku boleh la tak minum Nescafe. Provided, minum air banyak2, rehat cukup2. Heh ye ke boleh cam tu?

Ataupun aku pergi hospital, mintak masuk ward sampai addicted aku hilang. Haha

Mission aku sekarang adalah untuk berhenti minum Nescafe/Coffee dan seangkatan dengannya.

Say NO to COFFEE!!!

[wawa]

5 comments:

Anonymous said...

bahasanya ancur bngt.. LOL.. dicampur" kek gitu, jelek amat bahasa maling sia ya.. mau cari artikel mslh sakit kepala, taunya pas baca tambah sakit kepala krna tulisan campur kyk gitu..

Anonymous said...

tula kdg2 nescafe ni boleh wat pening kepala...bgus gak kalu ader niat nk berenti...baik minum green tea boleh buang toxin...btw, org yang komen kat atas ni pehal nk marah2 cara org Malaysia tulis...kalu dia xpaham xyah la bace...ni nak jugak bace tulisan org Malaysia...dia siap tulis kat blog dia kot nk kutuk2 entry ni...ni link dia... http://www.kaskus.us/showthread.php?p=546491475
nak eja Malaysia pun xpandai ader hati nak kutuk org laen...hehe...sorry ter emo sket...=P

Salwa Saalodin said...

Eh thanks sbb share that link. Siut je orang tu. Orang tak soh baca pun. Kecoh. Lagipun blog kte sukati kte la nk tulis bahasa ape pun. Bahasa dia tu indah sgt ke. Hahah.

Back to nescafe, i still cannot stop minum it. Susah nak change to tea. Haha

ellialien said...

bodo nye org..ko ingat bahasa ko perfect sgt ke..kalo perfect dah lame jadi world language la..tapi bahase ko omputih pun xpaham tau..bengong...

zack mylo said...

kwokwokwokowkowkokwokwokw cri bahasa indon mengapa cri bahasa malaysia? wkowkokwokwokow